maarten voor bob 1jpg.jpg

Toen Maarten Peters op elfjarige leeftijd zijn eerste gitaar in handen kreeg ging er een wereld voor hem open. De singer / songwriter was geboren. Maarten specialiceerde zich later in het zogenaamde 'fingerpick' gitaarspelen en na verloop van tijd was er genoeg repertoire om te kunnen optreden.in het jongerencircuit.

Maarten was inmiddels geen onbekende muzikant meer in Nijmegen en toen de Frank Boeyen Groep plotseling om een gitarist verlegen zat werd hij gevraagd hen te versterken. De in eerste instantie afgesproken twee weken werden twee jaar. Ondertussen werkte hij echter gestaag door aan zijn eigen repertoire en toen Maarten zijn tweede single Away {1986) een succes werd , was zijn solo carriere niet meer te kombineren met het spelen in de band. Na twee jaar en alle hoogtepunten meegemaakt te hebben besloot Maarten zijn eigen weg weer te vervolgen als zanger componist van eigen liedjes.

 De platenmaatschappij Dureco bracht twee elpees uit. Het debuutalbum HUNTING THE QUEENBEE {1986} met daarop de single AWAY en de elpee / Cd BURN YOUR BOATS met daarop de topveertig hit FACTORY MAN{ 1987 }. In 1989 kwam Maarten onder kontrakt bij E.M.I. en bracht hij het succesvolle album WHITE HORSES IN THE SNOW uit met daarop oa. de gelijknamige hit single White horses in the snow en het prachtige Heart of stone dat samen met de engelse producer Peter Wilson {Style Counsil, Blow Monkeys}werd opgenomen in Engeland.

Maarten Peters ging ook steeds meer repertoire voor andere artiesten componeren en omdat het een uitdaging was om voor groot orkest te schrijven maakte hij drie liedjes die in 1989 de finale van het Nationale Songfestival haalde. Het ontroerende Het zal nooit meer zo zijn {later opgenomen door Willeke Alberti }werd opgemerkt in het buitenland. De portugese zangeres NUSCHA scoorde er een grote hit mee in haar land.

maarten peters foto schaduw22.jpegx.jpg

In 1991 kwam de Cd ' A SCARY TALE ' uit die promotioneel werd ondersteunt met een kleine toer met band. {The Dream}. Voor Maarten was het duidelijk dat de kleine theater zaal bij uitstek de plek was om zich verder als componist zanger maar ook als bedenker van theater concerten te ontwikkelen.Het Maarten Peters trio met daarin oa. als vaste pianist Ruud de Grood maakte twee programma's.

In 93/94 werd het programma " De Nacht " gespeelt en in 1995 maakte Maarten met het trio een volledig nieuw programma "Life is a Jungle " welk programma prachtige recensies kreeg. Het was een druk jaar want inmiddels was Maarten ook gaan spelen in de band van Margriet Eshuijs en schreef al het repertoire en bedacht de programma's.

Het was gerenomeerde collega's niet ontgaan dat Maarten prachtige Nederlandstalige liedjes schreef en al snel schreef Maarten muziek en tekst voor oa. Liesbeth List. In 1994 kwam de Cd Liesbeth List uit met daarop de titels Vrijheid, Ik moet nog zoveel Doen en Vlinders in de Nacht. Het album was de grote comeback voor Liesbeth.. Maarten schreef ook voor haar het indrukwekkende Jaargetijden voor de Cd. Noach 1996. Beide Cd's zijn uitgebracht door Columbia..

Belinda Meuldijk schoof een van haar teksten door de fax richting Maarten en zo ontstond een uiterst creatieve samenwerking tussen Belinda en Maarten. Uiteraard was Rob de Nijs de zanger van hun liedjes. Op de Cd Overleven die in 1997 verscheen stonden vijf stukken van Maarten te weten; Hij lijkt op mij, De berg op, Nu het om haar gaat, Jij hoort bij mij en Geloof me. In 1999 nam Rob de Nijs het live album Tijdloos op en voegde naast oude successen in prachtige unplugged arrangementen twee nieuwe stukken van Belinda en Maarten toe aan zijn repertoire. De Laatste zomer van de Eeuw en het stuk Hollandse liefde.

In 1998 werd de eerste Cd uitgebracht op zijn eigen platenmaatschappij B hive Records. Op die Cd Step into the light van Margriet Eshuijs stonden zeven nieuwe composities geschreven door Maarten en een aantal songs die het verdiende om life op cd te verschijnen zoals GOD IS ASLEEP en I CAN'T HAVE IT ALL. Deze twee liedjes waren bepalend voor het nieuwe repertoire dat Maarten voor Margriet Eshuijs schreef. Maarten ging ook weer mee op toernee en speelde als gitarist en bandleider een hoofdrol in de jubileum toernee Step into the light.

De zanger Maarten Peters bracht zelf een single uit in het nederlands in mei 1999.De aanleiding was het lied "De treinen hebben kleur". Speciaal geschreven voor een concert in het Zaantheater waar de opbrengst geheel ten goede kwam aan het Rode Kruis (de landelijke aktie voor Kosovo). Het aktuele karakter van de tekst in die dagen veroorzaakte een golf van reacties op dit lied. Zo werd het oa. uitgevoerd door Maarten Peters en pianist Ruud de Grood tijdens de dodenherdenking van 4 mei in Westerbork en werd de tekst in Nova als discussie stuk gebruikt in een item over de 4 en 5 mei viering. De televisie uitzending bleef niet onopgemerkt en zo kon het gebeuren dat Corbeau in samenwerking met B hive Records de opname van het lied uitbracht als single en het unieke feit deed zich voor dat alle partijen hun volledige omzet afstonden aan het Rode Kruis. De stock die overbleef kreeg een plaatsje in de winkel van het Herinneringscentrum Westerbork en de single is alleen daar nog te koop. Maarten werd gevraagd om diverse presentaties in het Herinneringscentrum Westerbork muzikaal te omlijsten en bij een van die gelegenheden ontmoette hij de beeldend kunstenares en verzetsstrijdster Truus Menger. Er ontstond een hechte vriendschap dat resulteerde in een lied van Maarten voor Truus en een beeld van Truus (dat onthuld werd op 17 december 2001 in het Herinneringscentrum) getiteld "Bevroren Tranen". Dit lied beleefde zijn premiere op de bijeenkomst, na de Auschwitz herdenkking, in de Rai op 28 januari 2001 en werd vervolgens uitgevoerd tijdens de Dodenherdenking op 4 mei op Westerbork en 's avonds op T.V. bij Barend en van Dorp. Zo ontstond er naast al het commerciele repertoire een geheel eigen repertoire gemaakt voor speciale gelegenheden en heel bijzondere mensen. Op 9 november 2001 kreeg Maarten Peters de cd rom "Vluchtelingen van alle tijden" overhandigt die bekostigd was uit de opbrengsten van de verkoop op Westerbork van het lied "De treinen hebben kleur". 25 november 2001 zong Maarten tijdens de nationale Hannie Schaft herdenking in Haarlem. Voor de herdenkkingsbijeenkomst van 4 mei 2002 op kamp Westerbork schreef en zong Maarten het lied "De vogels zingen jouw naam".

Naast al deze aktiviteiten bleef Maarten komponeren voor Margriet Eshuijs, Rob de Nijs, Manuela Kemp, Willeke Alberti, Ernst Daniel Smid, Linda Estelle en vele anderen. Voor Margriet Eshuijs bedacht hij het concept."Time" De cd "Time" bevat 15 liedjes uiterst verschillend van muzikale sfeer en teksten die ergens elkaar raken omdat ze iets zeggen over de rol die het fenomeen tijd in het leven speelt. De cd "Time" is bij Beehive Records uitgebracht. Hij produceerde het album en nam alle arrangementen en gitaar partijen voor zijn rekening Het theater concert Time is in zijn geheel bedacht door Maarten. ( voor meer info over "Time" www.margrieteshuijs.nl ) Voor het nieuwe album van Rob de Nijs " Engelen uitgezonderd" schreef hij drie liedjes, "Langs de lijn", "Boy" en "De moeite waard". Voor Willeke Alberti schreef hij "Heimwee". Momenteel is Maarten Peters bezig met nieuwe projekten, songwriting, gastoptredens bij Rob de Nijs zijn jubileum concerten in Carre Amsterdam en Antwerpen en op toernee met Margriet Eshuijs met het theater concert "Time" tot 8 maart 2003.